Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 8 záznamů.  Hledání trvalo 0.02 vteřin. 
Mikrobiologická kontaminace obalového skla
Bělohoubková, Tereza ; Vítová, Eva (oponent) ; Veselá, Mária (vedoucí práce)
Bakalářská práce pojednává o vzniku mikrobiální kontaminace při výrobě obalového skla používaného v potravinářském průmyslu. Teoretická část definuje pojem obal, jeho funkce a legislativu spojenou s obalovým sklem. Detailně popisuje výrobu obalového skla a potenciální místa vzniku mikrobiálního znečištění. V práci jsou charakterizovány nežádoucí mikroorganismy přítomné u obalového skla a možnosti jejich stanovení. V praktické části byly analyzovány stěry z výrobků obalového skla pomocí ATP bioluminiscence a stanovena hodnota pH vnitřního povrchu skla za účelem determinace druhů mikroorganismů schopných přežívat na skleněném povrchu. V závěru práce jsou diskutována ustanovení, která snižují rizika mikrobiálního znečištění.
Příprava jedlých antimikrobiálních obalů
Kozubová, Petra ; Dzurická, Lucia (oponent) ; Skoumalová, Petra (vedoucí práce)
Bakalářská práce je zaměřena na přípravu a charakterizaci jedlých obalů. Jedlý obal se skládá ze dvou komponent. Z antimikrobiální složky a základu. Úkolem obalu je poskytnou ochranu před mikrobiálním napadením a prodloužit trvanlivost produktu. Jako antimikrobiální složka byly zvoleny vodné a olejové extrakty různých bylin (máta, kopřiva, levandule, skořice, hřebíček, vanilka, zázvor a rýmovník). Pro lepší aplikaci byly navíc olejové extrakty enkapsulovány do liposomů. U připravených extraktů byl stanoven obsah polyfenolů a antioxidantů. Nejvyšších koncentrací obou zmíněných látek obsahoval olejový extrakt hřebíčku. U připravených liposomů pak byla zjištěna enkapsulační účinnost, jejich stabilita a velikost. Všechny připravené liposomy byly dostatečně stabilní a měly relativně stejnou velikost. Dosaženo bylo také vysoké enkapsulační účinnosti. Připravené extrakty i liposomové částice byly dále podrobeny antimikrobiálním testům vůči kvasince Candida glabrata a dvěma bakteriím, Escherichia coli a Staphycococcus epidermidis. Co se antimikrobiálních účinků týče, dominovaly s přehledem liposomy. Následně byla optimalizována vlastní příprava jedlého obalu. Jako základ filmu byl zvolen alginát, chitosan, karboxymethylcelulóza a jejich kombinace. Vzniklý film musel splňovat několik parametru, především vhodné senzorické vlastnosti jako příjemná chuť a vůně, dále neviditelnost, lesk, cenovou dostupnost a vhodnou manipulovatelnost. Nejlepší struktury finálního filmu a zároveň nejlepších antimikrobiálních účinků dosáhla kombinace základů 2% karboxymethylcelulózy a 1% alginátu v poměru 2:1 s přídavkem liposomů s obsahem olejového extraktu máty jako antimikrobiální složky.
Percepcia udržateľného obalu slovenskými spotrebiteľmi
Magurová, Lenka
Magurová L., Percepce udržitelného obalu slovenskými spotřebiteli. Diplomová práce. Brno: Mendelova univerzita v Brně, 2023. Hlavním cílem této diplomové práce bylo zjištění postoje slovenských spotřebitelů k udržitelným obalům a ověřit vliv udržitelnosti jako aspektu v nákupním rozhodovacím procesu. K naplnění hlavního cíle bylo nutné vymezit teoretické východisko problematiky obalů a udržitelnost v marketingovém řízení. Následně byl realizován kvantitativní výzkum v podobě provedeného dotazníkového šetření mezi 481 respondenty a následný kvalitativní výzkum v podobě doplňkového polostrukturovaného rozhovoru. Následnou shlukovou analýzou byly definovány tři segmenty slovenských spotřebitelů na základě míry vlivu udržitelnosti na jejich rozhodování v rámci nákupního chování a míry posouzení udržitelnosti jako vnímané výhody. Na základě získaných výsledků výzkumu byly předloženy návrhy a doporučení pro marketingovou strategii výrobců.
Mikrobiologická kontaminace obalového skla
Bělohoubková, Tereza ; Vítová, Eva (oponent) ; Veselá, Mária (vedoucí práce)
Bakalářská práce pojednává o vzniku mikrobiální kontaminace při výrobě obalového skla používaného v potravinářském průmyslu. Teoretická část definuje pojem obal, jeho funkce a legislativu spojenou s obalovým sklem. Detailně popisuje výrobu obalového skla a potenciální místa vzniku mikrobiálního znečištění. V práci jsou charakterizovány nežádoucí mikroorganismy přítomné u obalového skla a možnosti jejich stanovení. V praktické části byly analyzovány stěry z výrobků obalového skla pomocí ATP bioluminiscence a stanovena hodnota pH vnitřního povrchu skla za účelem determinace druhů mikroorganismů schopných přežívat na skleněném povrchu. V závěru práce jsou diskutována ustanovení, která snižují rizika mikrobiálního znečištění.
Příprava jedlých antimikrobiálních obalů
Kozubová, Petra ; Dzurická, Lucia (oponent) ; Skoumalová, Petra (vedoucí práce)
Bakalářská práce je zaměřena na přípravu a charakterizaci jedlých obalů. Jedlý obal se skládá ze dvou komponent. Z antimikrobiální složky a základu. Úkolem obalu je poskytnou ochranu před mikrobiálním napadením a prodloužit trvanlivost produktu. Jako antimikrobiální složka byly zvoleny vodné a olejové extrakty různých bylin (máta, kopřiva, levandule, skořice, hřebíček, vanilka, zázvor a rýmovník). Pro lepší aplikaci byly navíc olejové extrakty enkapsulovány do liposomů. U připravených extraktů byl stanoven obsah polyfenolů a antioxidantů. Nejvyšších koncentrací obou zmíněných látek obsahoval olejový extrakt hřebíčku. U připravených liposomů pak byla zjištěna enkapsulační účinnost, jejich stabilita a velikost. Všechny připravené liposomy byly dostatečně stabilní a měly relativně stejnou velikost. Dosaženo bylo také vysoké enkapsulační účinnosti. Připravené extrakty i liposomové částice byly dále podrobeny antimikrobiálním testům vůči kvasince Candida glabrata a dvěma bakteriím, Escherichia coli a Staphycococcus epidermidis. Co se antimikrobiálních účinků týče, dominovaly s přehledem liposomy. Následně byla optimalizována vlastní příprava jedlého obalu. Jako základ filmu byl zvolen alginát, chitosan, karboxymethylcelulóza a jejich kombinace. Vzniklý film musel splňovat několik parametru, především vhodné senzorické vlastnosti jako příjemná chuť a vůně, dále neviditelnost, lesk, cenovou dostupnost a vhodnou manipulovatelnost. Nejlepší struktury finálního filmu a zároveň nejlepších antimikrobiálních účinků dosáhla kombinace základů 2% karboxymethylcelulózy a 1% alginátu v poměru 2:1 s přídavkem liposomů s obsahem olejového extraktu máty jako antimikrobiální složky.
Povinné údaje na obalech potravinářských výrobků
KOPECKÁ, Štěpánka
Cílem této bakalářské práce bylo doporučení návrhů na zlepšení informovanosti spotřebitelů o povinných údajích na obalech potravinářských výrobků s využitím výsledků z terénního výzkumu. V teoretické části byla vysvětlena klíčová slova a zabývala se povinnými údaji a jejich významem na obalech potravinářských produktů. Některé z informací uváděné na obalech jsou povinné a některé jsou dobrovolné. Práce také vysvětluje, proč je důležité věnovat těmto údajům pozornost. V praktické části práce přináší přehled, jak spotřebitelé vnímají tyto údaje a jejich důležitost, o které údaje se nejvíce zajímají a zda se zajímají o složení potravinářských produktů. Dále práce zkoumá, zda se spotřebitelé zajímají o přídatné látky a proč. Dále se zabývá tím, zda si spotřebitele dohledávají další informace o potravinářských produktech a kde. Nakonec jsou v práci uvedeny dva návrhy na zlepšení informovanosti spotřebitelů.
Marketingový výzkum v oblasti označování a balení potravin
Ševčíková, Lenka ; Horová, Olga (vedoucí práce) ; Plášková, Alena (oponent)
Cílem bakalářské práce je u vybraných potravin pomocí mystery shoppingu zhodnotit, jestli díky jejich umístění nedochází ke klamání spotřebitelů a zda výrobci u těchto potravinářský výrobků uvádějí všechny legislativně předepsané údaje. Dále bude v praktické části bakalářské práce pomocí dotazníkového šetření zanalyzováno povědomí českých spotřebitelů o označování potravin. Teoretická část shrnuje legislativu v oblasti označování a balení potravin, jsou zde sepsány povinné a dobrovolné údaje, které jsou na obalech potravin uvedeny, značení týkající se obalů a dozorové orgány, které zaštitují tuto oblast.
Prodává obal či obsah?
Stejskalová, Lucie ; Syrovátka, Oldřich (vedoucí práce) ; Nesnídalová, Jitka (oponent)
Práce analyzuje vybrané problémy obalové techniky a marketingu. Je složena z teoretické a praktické části. V teoretické části jsou popsány vybrané relevantní pojmy, které slouží jako základ pro praktickou část. V praktické části jsou popsána a interpretována data z průzkumu provedeného na dvou odlišných výzkumných vzorcích. V závěru jsou data z obou souborů srovnána a opět interpretována, jsou připojena i drobná odporučení.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.